CHILLOUT ZONE - ROCK CAFÉ

Additional Info

  • Designer: Jiří Šmejkal
  • Co-designer: Pavel Borůvka
  • Date: 2015
  • Client: Rock Café
  • Location: Praha
  • Photos by: www.klapper.cz

The previous box layout limited movement in the foyer and strictly determined the position of places and the passage way. This made the generous space appear smaller and limited by barriers. The new layout emphasizes easy access to places, movement and orientation. The boxes were removed and the layout was opened. This resulted in increased capacity and a larger space for movement. Most of the seating furniture along the walls has been preserved and refurbished. The original tables were also used. The space now has 60 seats.

The parametric ceiling concealing technical installations was designed to create a unique atmosphere in the foyer and to be easily identifiable. The basic triangle pattern is repeated in the original marble tile floor. The varying height levels give the observer passing through the foyer a rare feeling with every step he makes. Despite the diverse shape of the ceiling, the decrease in headroom was minimal. The spatial arrangement of the panels also improves acoustic conditions in the foyer. Due to defined geometry, a diverse atmosphere can be achieved by combining illuminants according to the preferred function. Using generative processes made it possible to provide quick and often repeated manipulation with a 3D model of the ceiling up until the stage of production documentation. The model accurately made provision for the position and size of air conditioning systems, the location of manholes, lights and wiring. In the early stages it was necessary to observe a large number of limits, track the number and maximum size of individual components for the selection of the material format, as well as the change in the axial distance of the entire system. The parametric model made it easy to quickly track data of all the components at once, including information about areas and material costs. To simplify production, a series of 32 basic triangles is repeated in the design, complementing the special atypical triangles in places around manholes. The choice of visual materials was based on the colors used in the Rock Café club. The dominant red was complemented with the rusty appearance of the Corten steel, which underlines the rock atmosphere of the club. In order to reduce the weight, improve acoustic conditions, and radically simplify and accelerate the installation in the time limit, the ceiling was made of plasterboard panels with multilayered hand-applied patina. The ceiling and wall surfaces consist of 197 triangles with an area of 141m2.

The backlit logo, which is milled and bent from one piece of Corten, acts as a background for the merchandise counter for photographing visitors and bands. The dominant vista is a screened projection of the hall. The new sound system in the foyer offers the audience a concert experience in a calmer environment when the capacity in the hall is full. The projection screen can also be used for lectures or corporate events. The railing lining the opulent three flight staircase with marble tiles was preserved, new cross bars were added, and it was varnished. At the entrance floor level there is a backlit Corten steel signpost with information about the location of the hall.