Interior for The Břevnov Villa

Additional Info

  • Designer: Ing. arch. Štefan Molnár, Ing. arch. Martin Otepka, MgA. Hynek Janů
  • Date: 2017
  • Location: Praha 6
  • Photos by: Pavel Tománek

Na projektu interiéru vily na Břevnově jsme se jako studio podíleli nejen spoluprací při návrhu ale především jako podpora a konzultant při řešení technických záležitostí.

Autoři návrhu od začátku věděli, že chtějí pro stávající rekonstrukci vytvořit dominantní interiér s moderními prvky, který však nikterak nevystoupí z celkového charakteru původní funkcionalistické architektury. Projekt kuchyně a schodišt se tak nesl ve stejném duchu.

Kuchyně v prvním patře vznikla kombinací masivního dubového dřeva a bílého laku. Dubová spárovka je v kuchyňském prostoru výrazným prvkem. Její textura dala ještě více vyniknout pracovnímu prostoru. Na kuchyňskou linku ve stejném materiálovém provedení navazuje také ostrůvek. Detaily zkosených hran dvířek, sloužících jako madla, minimalistické spáry, sklěnený obklad pracovní desky i černý granitový dřez, pak dotvářejí celkový výraz a podobu kuchyně.

Schodiště z přízemí do prvního patra je ojedinělé především tím, že obě podlaží propojuje bez jakékoliv nosné podpory. Hlavním prvkem je ocelový plech, který svým kaskádovitým tvarem celý prostor spojuje. Jednotlivé dubové stupně pak mají mezi plechy funkci stabilizačních vzpěr a jsou zároveň hlavním kompaktním prvkem celé konstrukce. Detaily na zábradlí i detail hlavní plechové konstrukce v podobě pohledové hrany v podlaze ve spodní části schodiště, dotváří kompletní podobu celého schodiště.

Prostor mezi prvním a druhým patrem v domě, dal vzniknou unikátní podobě schodiště s ohýbaného ocelového plechu. Celé schodiště se skládá z pěti hlavních dílů, které byly přímo na místě svařovány, upevňovány ke stěnám a následně pomocí kompresoru a pistole lakovány do bílé podoby. V konečné fázi pak byla jako výplň zábradlí i volného schodišťového prostoru instalována nerezová síť.